Istražite Brela

Planina Biokovo proteže se iznad Makarskog primorja. Tijekom povijesti pružala je utočište lokalnom stanovništvu  pred napadima s mora predstavljala  je prepreku osvajačima s kopna. Biokovo je danas prirodni park, izletište s mnogim označenim planinarskim stazama, endemskim biljnim vrstama i bogatim životinjskim svijetom. Njeni snijegom prekriveni vrhunci predstavljaju spektakularan kontrast u odnosu na prekrasne plaže i borove šume u njenom podnožju. Na predjelu Bukovac nalazi se lovačka kuća koju često organizirano posjećuju planinari koji se nađu u blizini. Dovoljno je tek 1 sat vožnje uređenom cestom kroz park do najvišeg vrha sv.Jure ( 1762 m)  s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Makarsko primorje , okolne otoke Srednje Dalmacije i unutrašnjost Zagore.

Ovo je dio Brela koji se zastoji od više zaseoka: Gornji Kričak, Ribičići, Medići, Jurišići i donji Kričak. Ovo je dio Brela u kojima se još mogu videti primjeri autentične ruralne arhitekture kao što su Ivandića dvori, nekoć središte svih lokalnih zbivanja. Ovdje je otvorena i prva pučka škola na ovom području.Na području Gornjeg Krička nalazi se pogodan teren za sve ljubitelje slobodnog penjanja.

Ovo je dio Brela koji se zastoji od više zaseoka: Gornji Kričak, Ribičići, Medići, Jurišići i donji Kričak. Ovo je dio Brela u kojima se još mogu videti primjeri autentične ruralne arhitekture kao što su Ivandića dvori, nekoć središte svih lokalnih zbivanja. Ovdje je otvorena i prva pučka škola na ovom području.Na području Gornjeg Krička nalazi se pogodan teren za sve ljubitelje slobodnog penjanja.

Jedan od brojnih zaseoka ovoga područja sa tipičnim ruralim ambijentom. Na području Solina antičke nekropole sa ostacima posuđa i keramike što govori o dugoj tradiciji naseobina na ovom području. Ovdje se nalazi i višestoljetni hrast spomenik prirode.

Loznica je predio Solina sa brojnim kućama za iznajmljivanje, gdje možete provesti ugodan godišnji odmor, brojne su plaže skrivene od znatiželjnih pogleda,a na plaži Berulia ponosno se vijori Plava zastava

Lungo mare je tradicionalni naziv za šetnicu uz more. Ova u Brelima pruža se na udaljenosti od  5 km i predstavlja idealan način opuštanja i upoznavanja s svime onime što Brela pružaju.

Kamen Brela je zaštitni znak ovog bisera Jadranskog mora koji kao sastavni dio preljepe šljunčane plaže a opet izdvojen, tvori sliku koju će posjetilac zasigurno zapamtiti. Postoje razne legende o tome kako se kamen našao u moru ali u svakom slučaju jedinstvena pojava. Plaža Punta rata najljepša u nizu breljanskih plaža privlači kupače kristalno čistim morem te sjenom stoljetnih borova.Od 1999. godine na njoj se vijori Plava zastava, a 2004 američki časopis ‘Forbes’ uvrstio je ovu plažu između 10 najljepših plaža svijeta.

Podrače je zaseok nastao u novije vrijeme, ispod zaseoka Šošići uz morsku obalu  te prekrasne uvalice.

Šćit za razliku od većine ostalih zaseoka breljanskog područja nema tako bogatu povijest. Jedno je od novijih naselja nastalo uz more usporedo sa intenzivnijim razvojem turizma na ovim prostorima

Jedna od prekrasnih uvala koje se mogu naći na području Brela je i Stomarica. Brojne kuće za odmor posložene su po obližnjim brežuljcima s kojih se pruža prekrasan pogled na obližnju plažu. O kvaliteti očuvanja okoliša i uređenju plaže dovoljno govori Plava zastava koja se nad njom vijori.

U podnožju Biokova nalaze se brojni zaseoci među kojima i Zelići. Ovdje se u autentičnom ambijentu ruralne sredine može osjetiti dah prošlosti.

Uz crkvu Sv. Stjepana su se smjestila 2 zaseoka Jardula i Pocrkavlje. Pocrkavlje je specifićno po svojoj uvali koja uistinu spada u bisere prirode ovog područja. Prvotna građevina crkve Sv. Stjepana sagrađena je 1706., dok nova crkva potječe sa kraja 19. stoljeća.

Zapadno od središta Brela nalazi se uvala Jakiruša. Tragovi ljudskog boravka na ovom prostoru sežu do antičkih vremena o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi u podmoroju uvale. U suradnji s gradskim uzejem Makarska u Brelaima je postavljena stalna izložba Izložba antičkog posuđa i amfora iz nađenih u podmorju Jakiruše.

Veličanstveno mjesto gdje se litice obrušavaju u more na dubine veće od 100 m. Nažalost brojni pokušaji da se odredi konačna dubina sa koje izvire voda nisu urodili plodom. Naime, radi se o sustavu izvora slatke vode ili čak djela rijeke Cetine koji ponire negdje u Zagori a izvire upravo ovdje tvoreći fascinantan lokalitet za ronioce. Velika jata riba koja se skupljaju što radi hranjenja što radi razmnožavanja tvore prizor ravan onima koje smo navikli vidjeti u prilozima o Crvenom moru. Upravo zato svaki novi uron na ovome mjestu je toliko neizvjestan a stoga i zanimljiv.Vrulja obiluje mnoštvom osamljenih, mirnih plaža  kao raj za nudiste.

Ovo područje nekad se zvalo Počivala. No dolaskom obitelji Novaci na ovaj dio Brela po njima i dobija ime Novaci.

Danas je teško zamisliti nesigurno i opasno okruženje u kojem su živjelo tijekom turbulentne povijesti na ovim prostorima. Primarni interes bila je sigurnost te je zato većina naselja nastala na obroncima Biokova, pa tako i Gornja Brela. Prvi ovdašnji stanovnici bili su pripadnici iliskog plemene Delmati, a prvi pisani spomen mjesta datira iz 1687. S razvojem turizma na ovim prostorima zaseoci na području Gornjih Brela bilježe sve manji broj stanovnika koji se sele bliže moru, no ovo područje i danas ostavlja dojam sutentičnog ruralnog ambijenta.

Nekoć se ovaj zaseok nazivao Banja, i određeni njegovi djelovi su i danas zadržali to ime. Kao i većina ostalih naselja na ovom području ime je dobio po nazivu obitelji naseljene ovdje.