Što posjetiti

Pozivamo vas da posjetite predivna mjesta na području Brela, lokalitete kulturne i prirodne baštine našeg tisućljetnog mjesta, najljepše plaže na  Jadranu, Park prirode Biokovo, Vruju i ostala mjesta na kojima zastaje dah i koja će Vam zasigurno ostati u sjećanju!

Kompleks zgrada Bekavci – Ivandići na Kričku, s antologijskim graditeljskim osobinama i ambijentalnim smještajem, reprezentativni je primjer pučkog graditeljstva.

Nalazi se na biokovskim vrletima u BUkovačkoj drazi, strateški je locirana uz liticu i izvor pitke vode.

Vidikovac, prijevoj, usjek i sedlo, mjesto gdje se rađaju i luduju vjetrovi. Arheološki lokalitet koštanih breča od prije 500 000 godina pr. n. e. “More, more..”, kažu da su baš ovdje uzviknuli Hrvati dolazeći na Jadran

Grozovita gudura i kanjon na kamenitoj visoravni. Arheološki nalazi tragova neolitskog balkanskog čovjeka iz 6 000 do 2 000 godine prije n. e. Primjer pučkog ruralnog graditeljstva, bunari, mlinovi za masline, peći za kruh, ispunjavaju ovaj neponovljivi prostor koji je bio lokalitet za brojne napade i hajdučke okršaje.

Zaseoci u kojima je vrijeme stalo, odjeci su bogate tradicije, kamene kuće smještene u kamenu i na kamenu. Četiri predivna zaseoka koja su se do danas održala i davno napušteno naselje Drinova s bogatom arhitekturom, u blizini Paleontološke zone Drinova.

Putovi i ceste izbrazdali su ovaj teren. Ostaci Francuske ceste i danas su vidljivi pod Nevistom te pod Poletnicom.

Značajan lokalitet s ostacima turske kule iz 16. i 17. stoljeća. Poznat je po brojnim okršajima s Turcima, a u jednom od njih poginuo je i Hasan-aga Arapović, muž Hasan-aginice iz istoimene narodne balade.

Nalazi se uz župnu crkvu Sv. Stjepana Prvomučenika u Brelima, potječe iz 1859. godine.

Oratorij Filipina u Solinama, ustanova koja je pružala osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Otvorio ju je makarski biskup Nikola Bjanković 1710. godine.

Vrijedan spomenik barokne arhitekture, s dojmom monumentalnosti i stilske dovršenosti iz 1715. godine. Sagrađena je u znak zahvalnosti Gospi na pobjedi hrvatske vojske nad Turcima kod Sinja. Makarski biskup Nikola Bjanković crkvu je nazvao “Gospa od Pobjede”.

Crkva iz početka 18. stoljeća s rustičnim oblikom dalmatinskog baroka karakterističnog za dalmatinsko zaleđe, izvanredno se uklapa u okolni pejzaž. Zaštićeno je kulturno dobro.

Jednostavna je proštenička crkva s početka 18. stoljeća, s odlikama ruralne arhitekture. Zaštićeno je kulturno dobro.

Značajan srednjovjekovni spomenik visoke kategorije, višestoljetna župna crkva s grobljem nalazi se na brdu Prirovcu (572m), sa sv. Nikolom kao patronom i zaštitnikom Breljana. Crkva je sagrađena je u XIV. stoljeću. Obnovljena je 2000. godine zalaganjem lokalnog Društva Brolanenses i Matice hrvatske.

Današnja župna crkva zapravo je treća na istome mjestu u Donjem selu, posvećena 1897. godine. Zvonik je sagrađen 1966. godine. Danas je crkva moderno zdanje, visoke kulturne vrijednosti. Sv. Stjepan je zaštitnik općine Brela.

Crkva iz 1906. godine uz jedno od tri mjesna groblja, nalazi se na temeljima crkve iz davne 1760. godine.

Župna crkva Brela Gornjih u centru mjesta, sagrađena je 1939. godine.

Kapela se nalazi podno prijevoja Nevistina stina, spominje se 1768.godine.

Kapela iz 1856. godine, nalazi se u hortikulturnom okolišu crkve Sv. Stjepana.

Kapela iz 1816. godine, izgrađena je u znak zahvalnosti što je prestala harati kuga.

Kapelica gotovo na samom prijevoju, izgrađena je 1870. godine, a dislocirana je prilikom izgradnje sadašnje prometnice.

Planina Biokovo proglašena je parkom prirode 1981. godine. Na području Parka nalazi se gotovo čitava breljanska općina. Više rezervata šumske vegetacije, geomorfoloških rezervata, botaničkih rezervata, vidikovaca čine veličanstveni i raskošni dragulj. Najviši vrh planine je Sv. Jure (1762 m).

Poučna staza od Prezentacijskog centra u Brelima Gornjim do crkve Sv. Nikole na 572 m. Staza prolazi uz iseljeno naselje Gornja Mala sa starom crkvom Gospe od Zdravlja, ilirsko groblje, drevno naselje Klešići, izvor Vodice te konačno kroz šumu Dubravu. Od crkve putevi vode do izletišta Bukovac, Hercegove kule, vojnog atomskog skloništa i prijevoja Nevistina stina.

Prezentacijski centar “Brela Gornja” nalazi se u zgradi Zbirke breljanske baštine koju su 1908. izgradila braća Bekavac za potrebe osnovne škole. Izložba na gotovo 110 m2 obuhvaća sve geološke i biološke osobitosti Parka prirode Biokovo i otvorena je za posjetitelje od lipnja do kraja rujna.

Nevistina stina – Ovčje polje geomorfološki je rezervat u sklopu Parka prirode Biokovo. Nevistina stina također je i prijevoj, nekada jedina spona Primorja i Zabiokovlja, te prekrasan vidikovac. Za mjesto se veže legenda o Kamenim svatovima.

Jedna od najljepših plaža na svijetu nalazi se na rtu prekrivenom borovom šumom. Ispred plaže nalazi se i simbol mjesta, kamen Brela, zaštićeni spomenik prirode.

Stijena s borovima u moru nadomak plaže Dugi rat, simbol Brela, zaštićeni spomenik prirode i nezaobilazni detalj sa razglednica.

Špilja u blizini pojilišta Kale (1 535 m) prirodni je fenomen s impresivnim ulazom i stalnim izvorom pitke vode. Služila je kao smještaj za više desetaka osoba. Po njoj je nazvano lokalno planinarsko društvo.

Jama duboka 162 m, s otvorom površine 1 400 m2, na čijem dnu se nalazi velika prostorija dužine 70 i širine 35 m. Zbog velike dubine i prisutne danje svjetlosti, pogodna je za razvoj posebnih vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

Fenomen koji izaziva osobito strahopoštovanje, kao rukom isklesana silueta – oko koje s biokovskih visina gleda na plaže u svom podnožju i plavetnilo breljanskog mora.